Welkom op Oogheelkunde.be van oogkliniek Okulus

Studenten geneeskunde blikken terug op leerrijke medische missie in Libanon

23.09.2022 – Op zondag 4 september vertrokken twaalf Kulak-geneeskundestudenten op medische missie naar Libanon, een project in samenwerking met vzw See & Smile. Ze gaven er medische hulp aan meer dan 3000 mensen. Een intense en leerrijke ervaring rijker keerden ze afgelopen weekend huiswaarts. 

De medische missie is een jarenlange traditie op KU Leuven Kulak. Derde bachelorsstudenten geneeskunde krijgen na drie jaar studeren de kans om hun vergaarde kennis in praktijk toe te passen. De voorbije twee edities gooide de pandemie echter roet in het eten. Na een pauze van drie jaar kon nu eindelijk de veertiende medische missie plaatsvinden, onder begeleiding van em. prof. Geert Callewaert en prof. Heidi Declercq. Normaal gezien reizen de studenten af naar de Filipijnen, maar door de pandemie en onverwachte omstandigheden veranderde de bestemming initieel naar Gambia, vervolgens last minute naar Libanon. De eerste week verbleven de studenten in Beirut, de tweede week in de Bekavallei.

See & Smile

De medische missie gebeurde in samenwerking met de Kortrijkse vzw See & Smile, die humanitaire missies organiseert in onderontwikkelde regio’s in derdewereldlanden. De vrijwilligers van See & Smile reizen meerdere keren per jaar naar verschillende landen in Afrika en Azië. Maar liefst 24 vrijwilligers reisden mee met de twaalf geneeskundestudenten: oog-, tand-, huis- en kinderartsen, enkele verplegers en een opticien. Ze verleenden hulp aan de lokale Libanese bevolking en aan Syrische vluchtelingen.

Drie medische teams

De medische hulp verliep via drie groepen: het oogteam, tandteam en huisartsenteam. Op voorhand mochten de studenten twee hoofdteams kiezen waarin ze zouden werken. Naast observatie kregen de geneeskundestudenten de kans om zelf heel wat taken uitvoeren: oogmetingen, tanden extraheren, huisartsraadplegingen… Ze kregen de nodige verantwoordelijkheid, maar konden wel telkens rekenen op de begeleiding van de ervaren vrijwilligers van See & Smile.

Liefde voor geneeskunde

Sixtine Tricquet, een van de twaalf geneeskundestudenten, blikt terug op een fantastische ervaring: “Ik denk dat geen enkele student teruggekeerd is als dezelfde persoon. In amper twee weken zijn we heel wat kennis, ervaringen en aanpassingsvermogen rijker. Maar het belangrijkste van al: de liefde voor het geneeskundevak is groter dan ooit.” Of de ervaring voor herhaling vatbaar is? “Voor deze missie schrikte de buitenlandse stage in de master me af. Drie maanden in het buitenland werken met onbekende artsen en nieuwe disciplines, dat kan niet makkelijk zijn. Maar deze medische missie heeft mijn ogen geopend. De kans bestaat dus dat ik de uitdaging wel aan ga”, vertelt Sixtine. En ze is niet de enige die er zo over denkt: “Terug in België stelde een student een vraag in onze groep wie in de toekomst nog eens op medische missie zou willen gaan. Ik denk dat alle Kulakstudenten dat bericht hebben geliket.”

Ik denk dat geen enkele student teruggekeerd is als dezelfde persoon. In amper twee weken zijn we heel wat kennis, ervaringen en aanpassingsvermogen rijker. Maar het belangrijkste van al: de liefde voor het geneeskundevak is groter dan ooit.

– Sixtine Tricquet, derde bachelorsstudent Geneeskunde aan KU Leuven Kulak

Meer dan 3000 interventies

Op de laatste avond werd de groep ontvangen op de Belgische ambassade in Beiroet. Zo werd de medische missie in schoonheid afgesloten. De groep mag dan ook terecht trots zijn: in totaal werden meer dan 3000 mensen medisch geholpen. Een pluim aan alle studenten!

Meer lezen? Bekijk de blog die de studenten bijhielden.

De medische missie kadert binnen KU Leuven Engage, een gemeenschap die vrijwilligerswerk stimuleert onder studenten en staf.

Bron: kulak.kuleuven.be