Muurschilderij Veemarkt

Laure Dumoulin en Nicola Van Acker maken gigantische muurschilderij in Kortrijkse oogkliniek
Kurt Vandemaele
Reporter

Eigenlijk had ze als hobby alleen nog maar wat schilderijtjes gemaakt, vooral voor zichzelf. Maar nu is de 25-jarige Laure Dumoulin, samen met haar vriend Nicola Van Acker, een drie verdiepingen hoog muurschilderij aan het afwerken op de Veemarkt in Kortrijk. Maar enkel wie problemen heeft met de ogen kan het zien, want het prijkt tegen de binnenmuren van oogkliniek Okulus.

Laure Dumoulin en Nicola Van Acker bij hun muurschildering. © KDS
“Het is de eerste keer dat ik op zo’n formaat werk en het is ook mijn eerste muurschilderij”, zegt Laure. “Ik maakte vroeger vooral portretten waarbij ik vertrok van een foto. Tegenwoordig laat ik steeds meer het figuratieve los en schilder ik meer vanuit mijn buik. Mijn manier van werken is op een onbewuste manier ook sterk beïnvloed geweest door het werk van mijn vriend Nicola Van Acker die onder de naam ‘studio koevoet’ grafisch werk maakt. Hij werkt ook heel organisch en met felle, vrolijke kleuren.”
Een buitenkans.

Die organische manier van werken heeft ze vastgehouden, maar tegelijk wist ze wel waar ze naartoe wou. “Eigenlijk hebben we volledige vrijheid gekregen om te doen wat we wilden. Echt een buitenkans. Ik wou vooral ogen in het schilderij verwerken, omdat ik dat ook het liefst schilder: de blik, de ogen… Ik zie graag hoe ogen spreken in een schilderij. Samen met mijn vriend heb ik nagedacht over het ontwerp. Er zitten felle kleuren in, maar ook en vooral veel wit. Ik werk supergraag met wit. Ik vind dat wit het werk opentrekt en ademruimte geeft. Het is echt een schilderij. We werken met acrylverf, niet met spuitbussen of zo.”
Kunst is voor Laure geen broodwinning. Ze werkt als psychologe in de Totem in Gent, een dagcentrum voor jongeren. “Een intense job”, zegt ze zelf. “De jongeren zitten vaak in heel complexe situaties die je niet zomaar van je afzet als de werkuren er op zitten. En dan is schilderen echt wel een uitlaatklep.” Met yoga heeft ze nog een uitlaatklep. Laure geeft al jaren workshops yoga en volgt tegenwoordig opleidingen om yoga in de psychologische therapie te betrekken. Een kunstopleiding heeft ze nooit gevolgd.
Tanzania.

Hoe ze dan die opdracht heeft versierd? “Ik ben destijds met oogarts Marnix Claeys mee geweest naar Tanzania om te helpen tijdens een van zijn humanitaire missies en toen heeft hij een schilderijtje van mij gekocht. Zo is hij voor deze opdracht bij mij terechtgekomen.”
Laure heeft dan wel nooit een kunstopleiding gehad, het artistieke zat wellicht in de genen. Moeder Ann Deman is onder meer verantwoordelijk voor het beeld Moeder Aarde dat aan de overkant van de skatebowl langs de Leieboorden ligt. “Mijn moeder nam de kinderen vaak mee in haar atelier waar we mochten boetseren, kleuren en om het even wat. Later heb ik nooit een vakantiejob gedaan. Schilderen was mijn vakantiejob.” En ook de yoga kreeg ze mee van thuis. “Eigenlijk ook via mama. Lang geleden was er een mevrouw die yogalessen gaf en gewoon bij ons thuis kwam. We deden daar met ons zessen aan mee. En we zijn dat blijven doen.”