/ Behandelingen

Diabetische retinopathie

Wat is diabetische retinopathie?

Diabetische retinopathie is een gevolg van suikerziekte (diabetes mellitus) die de ogen aantast. Suiker heeft namelijk de eigenschap de bloedvaten van het hele lichaam te verzwakken, zo ook de bloedvaten in en rond het netvlies van het oog. De functie van het netvlies is om binnenvallend licht om te zetten in elektrische stroompjes en het vervolgens, via de oogzenuw, door te geven aan de hersenen. Bij diabetische retinopathie raken de eigen bloedvaatjes in en rond het netvlies beschadigd waardoor ze gaan bloeden of vocht lekken.

In een verder stadium kan eveneens bloed in het glasvocht terecht komen. Het gevolg hiervan is dat het glasvocht vertroebelt. Het bloeden in het glasvocht komt doordat de bloedvaatjes in het oog kunnen afgesloten raken en nieuwe, zeer fijne zijtakjes krijgen die heel gemakkelijk bloeden. Ook kunnen nieuwe bloedvaatjes op het oppervlak van het netvlies of de oogzenuw ontstaan.

Wat zijn de verschijnselen?

Indien het netvlies door bloedingen of lekkage beschadigd raakt, zijn de beelden die u waarneemt wazig. Deze aandoening ontwikkelt zich geleidelijk en totdat het netvlies al sterk is aangetast merkt u er zelf weinig van. Het is daarom belangrijk uw ogen regelmatig door een oogarts te laten controleren; een tijdige opsporing van diabetische retinopathie is uiteindelijk altijd de beste bescherming tegen het verslechteren van uw zicht.

Het onderzoek

Om diabetische retinopathie op te kunnen sporen onderzoekt uw oogarts het netvlies en de omringende bloedvaten. Dit onderzoek is pijnloos en gebeurt met een zogenaamde oogspiegel. In sommige gevallen worden uw pupillen voor dit onderzoek verwijd met behulp van enkele druppels. Dit heeft tot gevolg dat u enkele uren wazig ziet en wat minder het licht kan verdragen.
Indien de oogarts diabetische retinopathie bij u constateert, is een tweede methode van onderzoek nodig om vast te stellen op welke plaats en in welke mate uw oog is aangetast. Dit gebeurt door middel van het maken van contrastfoto’s (hyperlink naar fluorescentie angeiografie).

De behandeling

Het is niet altijd nodig een behandeling in te stellen, diabetische retinopathie komt namelijk in meerdere vormen voor. De meest voorkomende vorm is vrij onschuldig waarbij het zicht niet ernstig is aangetast; meestal is het alleen nodig regelmatig terug te komen voor controles. Ook wanneer het glasvocht door bloedingen troebel is geworden hoeft niet altijd meteen te worden ingegrepen, vaak verdwijnt het bloed op natuurlijke wijze vanzelf. Bij een meer ernstige vorm beoordeelt de oogarts of het nodig is een behandeling in te stellen. Hij kijkt hiervoor in welke mate het netvlies aangetast is via de fluoresceine angeiografie.

Mogelijke behandelingen