Wat is cataract ?
Cataract is het troebel worden van de ooglens.
Uw zicht wordt wazig, je kijkt precies door mat glas.
Het is geen vel dat over de lens groeit maar het is de structuur van de lens zelf die verandert. Er is geen enkele reden tot paniek als u hoort dat u cataract op één of beide ogen heeft. Vele zestigplussers krijgen cataract en kunnen met de huidige operatietechniek met succes behandeld worden.
Wat is de functie van de lens ?
De lens is de heldere, doorzichtige structuur die zich achter de iris (is het gekleurde deel van het oog) bevindt. De lens zorgt ervoor dat het binnenkomende beeld op de achterkant (retina/netvlies) van het oog gefocusseerd wordt, zodat er een mooi en scherp beeld gevormd wordt.
Cataract kan op gelijk welke leeftijd ontstaan. De meeste cataracten ontwikkelen zich echter bij zestigplussers.
Hierbij is de oorzaak van cataract nog niet bekend maar er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die de mogelijke oorzaken bestuderen.
Bij jongere mensen is bekend dat bepaalde medicatie, suikerziekte en andere oogaandoeningen aanleiding kunnen geven tot cataract.
- Wazig zicht: Dit komt heel vaak voor. U krijgt de indruk door een mist of waas te kijken of dat uw brilglazen vuil of bekrast zijn.
- Snel verblind door licht: Fel zonlicht of autolichten verblinden u sneller dan vroeger.
- Verandering in het waarnemen van kleur: De kleuren zijn precies verbleekt.
Vroeger werd er gewacht tot de gehele lens troebel was en er al grote gezichtsscherptedaling was. Met de nu beschikbare moderne chirurgische technieken wordt er al geopereerd van op het ogenblik dat de cataract storend wordt in uw dagelijks leven (lezen, werken, hobby’s,…
Indien u nog een wagen bestuurd moet u zorgen dat u nog voldoende ziet om zonder gevaar de weg op te komen en om ook wettelijk in orde te zijn. Vaak zijn dus het minder goed zien bij autorijden en het snel verblind zijn door de lichten van de tegenliggers indicatie’s om zich te laten opereren.
Aangezien de lens troebel is heeft het geen zin om de bril aan te passen.
De meest effectieve manier om cataract te behandelen is de troebele lens uit het oog te verwijderen en te vervangen door een multifocale implantlens.
Met een monofocale implantlens zal het vertezicht verbeteren , wat betekent dat er nog steeds een bril nodig is voor het zicht op korte en middelange afstand.
Met een multifocale implantlens zal het verte en dichtbij zicht verbeteren en ook het zicht op middelange afstand ,
U krijgt de kans om volledig zonder bril te leven .
Heden ten dage verkiezen meer en meer patiënten niet alleen de cataract weg te werken maar ook tegelijk een oplossing om met dezelfde ingreep geen bril meer te moeten dragen achteraf!
ADD ON Lens : zien zonder bril zelfs na vroegere cataractoperatie
Indien bij de patiënt vroeger een enkelzichtlens tijdens een cataractoperatie werd ingebracht en nu ook zonder bril wenst te lezen en ver te zien bestaat er ook de mogelijkheid om zelfs jaren na de oorspronkelijke cataractopeatie nog een bijkomende implantlens in te brengen in het oog om aldus een goed zicht voor ver en dicht te geven zonder dat er een bril moet gedragen worden . Dus indien u geen bril meer wenst te dragen, kan een bijkomende dubbelzichtlens in het oog gebracht worden, zelfs jaren na een vroegere cataractoperatie.
http://vimeo.com/48729637
Bij onze lasik ingreep kan u meer informatie vinden over multifocale implantlenzen.
Over de ingreep
Vooraleer er beslist wordt om tot een operatie over te gaan wordt u grondig door de oogarts onderzocht.
De verschillende mogelijkheden worden met u persoonlijk besproken op basis van de resultaten van de oogmetingen bij u uitgevoerd.
Er zal ook gekozen worden welke soort lens u wenst: ofwel een implantlens waarbij nog een bril zal moeten gedragen worden ofwel een multifocale implantlens waarbij verte, tussenafstand en dichtbij zicht mogelijk is zonder bril.
http://vimeo.com/20626564
Bijna iedereen kiest voor plaatselijke verdoving tijdens de operatie. Bij plaatselijke verdoving blijft u wakker tijdens de ingreep maar zal u niks voelen in uw oog.
U zal vaag wat beweging zien maar geen details van de ingreep.
Een zeldzame keer vraagt een patiënt nog naar een volledige verdoving: bij een algemene verdoving bent u echter volledig onbewust en slaapt u tijdens de operatie.
De oogchirurg voert de operatie uit met behulp van een microscoop. Er zijn slechts twee kleine openingen nodig in het oog van 1,2mm en 2 mm.
Er wordt een opening in de voorste lenszak gemaakt om toegang te krijgen tot de ooglens
Tijdens de ingreep wordt de oude lens in stukken verdeeld, verbrijzeld en verwijderd
De nieuwe kunstlens (intra-oculaire lensimplant) wordt ingebracht en gecentreerd in de lenszak die behouden wordt.
De operatie duurt ongeveer 15 à 20 minuten.
http://vimeo.com/10734132
http://vimeo.com/20626564
http://vimeo.com/57633416
U verlaat de Oogkliniek kort na de ingreep met een eerste controleafspraak.
De schelp zonder verbandgaasje moet na de ingreep nog enkele dagen gedragen worden maar enkel tijdens het slapen.
Er dient ook een schema van indruppeling van medicatie opgevolgd te worden gedurende de eerste weken na de ingreep. Het kan handig zijn dat er iemand in de buurt is indien u moeilijkheden ondervindt bij het indruppelen. Tijdens die herstelperiode zijn er ook een paar controleafspraken voorzien bij uw eigen oogarts. Na de herstelperiode wordt een nieuwe bril voorgeschreven als een enkelzichtlens werd ingebracht in de het oog tijdens de operatie. Bij het gebruik van een bifocale lens kan er nog een zekere moeite zijn met de tussenafstanden. Als er een resterende vervorming van het oog aanwezig is, kan deze met een oppervlakkige laserbehandeling aangepast worden. Indien een multifocale Finevision implantlens gebruikt werd, is er geen enkele bril meer nodig na de behandeling voor dicht, ver maar ook voor intermediaire afstanden. In de volgende video wordt het belang van het intermediaire zicht duidelijk weergegeven.
De meeste mensen merken een directe verbetering op maar het totale herstelproces duurt toch enkele weken.
Enkele belangrijke zaken die u in gedachten moet houden na de operatie :
1. U mag absoluut niet in het geopereerde oog wrijven.
2. U vermijdt vooroverbuigen en het optillen van zware zaken .
3. U mag 14 dagen niet gaan zwemmen..
Cataractichirurgie is één van de ingrepen met de grootste slaagkansen. Minder dan 1% van de patiënten krijgt onvoorziene problemen. Als u zich ongerust maakt over iets na de operatie, aarzel dan niet om uw oogarts te contacteren. Uw eigen oogarts of behandelende oogarts is het best geplaatst om u met raad en daad bij te staan.