Welkom op Oogheelkunde.be van oogkliniek Okulus

Angeiografie

Angeiografie: fluoresceïne en indocyaninegroen

Gebruikte apparatuur: Spectralis HR+OCT (c SLO)

Het unieke van dit apparaat is dat de beelden niet meer genomen worden met digitale fotografie maar met confocale lasers. Door fotos te nemen met lasers opent dit een ganse nieuwe wereld van detail dat tot op heden niet kon gevisualiseerd worden.

Eerst was er de overstap van fim naar digitale fotografie met als voordelen van de digtiale fotografie van hetniet meer moeten ontwikkelen van films en aldus tijdswinst. Recent werd door de firma Heidelberg Engineering de techniek ontwikkeld van fotografie in het oog met confocale lasers hierbij aangevuld met eye tracking technologie.

De drastische toename van kwaliteit van de opname van de beelden met de Spectralis komt doordat een lasergolflengt gekozen werd dat het best past bij de gebruikte kleurstof met aldus verbeterde signal-to-noise ratio. Daarenbov en door het gebruik van confocale lasers wordt het out-of-focus licht en het strooilicht geblokkeerd.
Door de highspeed imaging mogelijkheden is er niet alleen hoge kwaliteit statische fotos mogelijk maar dynamische opnames via video, en indien gewenst in 3D!


Waarom netvliesfoto’s maken met een kleurstof?

Aan de hand van de ingespoten in water oplosbare kleurstof -fluoresceine of infracyanine groen (ICG) – kan een beter inzicht bekomen worden van de toestand van het netvlies en de bloedvaten binnenin uw oog (zoals lekkage, een tekort aan bloedvaten, de groei van nieuwe bloedvaten,…) bv bij diabetes of maculadegeneratie.
Die toestand van de bloedvaten leert dan iets over de toestand van uw oog.
Als de oogarts bij routineonderzoek een afwijking in het achterste deel van uw ogen vermoedt, kan een fluorescentie angeiografie worden uitgevoerd.

Voorbeeld van een opname bij een fluorescentieangeiografie in vooraanzicht links met OCT snede fluoangeiografisch rechts


Hoe gebeurt het onderzoek?

Het onderzoek neemt ongeveer 1 uur in beslag. In de wachtkamer worden uw beide pupillen verwijd met behulp van enkele druppels die moeten inwerken, dit kan eventjes duren, meestal een 20tal minuten of zelden tot meer dan een halfuur.

Tijdens het onderzoek spuit de arts een contrastvloeistof in een bloedvat in uw hand of arm. Tijdens het onderzoek zit u achter de digitale camera, uw hoofd rust op een kinsteun. Met één oog kijkt u naar een knipperend lampje, het andere te onderzoeken oog bevindt zich voor de camera. De arts neemt eerst enkele controle foto’s voordat de fluoresceïne wordt ingespoten. Daarna dient de arts u de vloeistof toe, waarna de arts foto’s blijft maken om het binnentreden van de kleurstof in de bloedvaatjes van uw oog niet te missen. Hierbij ziet u telkens een lichtflits. De neiging bestaat om hierbij uw ogen dicht te knijpen. Het kan daarom soms nodig zijn dat een assistente uw oogleden openhoudt.

Door de verspreiding van deze vloeistof kan na enkele seconden in de verschillende bloedvaten in en rond het netvlies het lekken van deze kleurstof uit de bloedvaten worden gevolgd. Daardoor worden de slagaders en de slecht doorbloede zones gelokaliseerd. Hier worden foto’s van gemaakt. De gemaakte opnames zijn direct zichtbaar op een beeldscherm. De arts kan u meestal meteen een definitieve uitslag van het onderzoek geven. Het maken van de foto’s is pijnloos en neemt 10-15 minuten in beslag voor een fluorescentieangeiografie, bij indocyanine angiografie worden nogmaals foto’s genomen na 45′ wachten


Waarom soms bijkomende angeiografie met indocyaninegroen?

Met indocyaninegroen wordt veel beter de dieper gelegen bloedvaten gevisualiseerd, dus de bloedvaten thv het vaatvlies of choroidea, met fluoresceïne beter de boedvaten thv het netvlies of retina. Soms zijn enkel de bloedvaten thv de choroidea aangetast en niet thv netvlies waardoor een bijkomende indocyaninevideoangeiografie aangewezen is.

Hierbij wordt een andere laser gebruikt dan bij de fluoresceïneangeiografie om beter de dieperliggende structuren te kunnen bekijken.


Tijdelijke bijwerkingen?

Fluoresceïne kan een zeldzame keer een licht gevoel van misselijkheid teweeg brengen; dit trekt echter weer snel weg. Wij raden u aan twee uur voor het onderzoek niet te eten of te drinken. De huid kan tot enige uren na het onderzoek geel gekleurd zijn in geval dat fluoresceïne werd geinjecteerd.

De kleurstof verlaat uw lichaam meestal binnen de 24 uur met de urine, die daardoor tijdelijk verkleurd is.

Als u suikerziekte heeft, moet u zich echter gewoon aan uw dieet houden. Indien de kleurstof tijdens de inspuiting uit het bloedvat lekt ontstaat een lokale branderigheid en verkleuring van de huid. De branderigheid verdwijnt na enkele minuten en de verkleuring na enkele dagen zonder restverschijnselen.